Ιστορικό Βιβλίο

Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (4 τόμοι)

Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (4 τόμοι)

Οι τέσσερις τόμοι του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, που πρέπει να βρίσκονται στη βιβλιοθήκη κάθε κομμουνιστή, αποτελούν σημαντικό εφόδιο καθώς σε αυτούς συμπυκνώνεται η πείρα σχεδόν μισού αιώνα από την πορεία του ΚΚΕ, αλλά και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων περιόδων και καμπών της ταξικής πάλης. Στους τέσσερις αυτούς τόμους αναδεικνύονται τα βασικά ζητήματα, οι δυσκολίες, οι πολύμορφες πιέσεις (εσωτερικές και εξωτερικές), τα προβλήματα, αλλά και οι προοπτικές που τέθηκαν διαχρονικά ενώπιον του Κόμματος και πώς τα αντιμετώπισε. Αναδεικνύονται, επίσης, οι μέθοδοι που επιστράτευε κάθε φορά ο ταξικός αντίπαλος, οι αστικές δυνάμεις -ντόπιες και ξένες- για να αντιμετωπίσουν το εργατικό - κομμουνιστικό κίνημα, άλλοτε με το μαστίγιο και άλλοτε με το καρότο, άλλοτε με την καταστολή και άλλοτε με την ενσωμάτωση. Αναδεικνύεται το πραγματικό πρόσωπο της αστικής εξουσίας, ανεξάρτητα από τη μορφή της.

Τόμοι: Α1, Α2, Β1, Β2

Ο

Ο "Μαύρος". Αναμνήσεις από τον Καρλ Μαρξ

Η συλλογή «Ο "Μαύρος". Αναμνήσεις για τον Καρλ Μαρξ» παρουσιάζει ανάγλυφα -μέσα από μοναδικές διηγήσεις στενών φίλων, συναγωνιστών και μελών της οικογένειας του Μαρξ, καθώς και από πλούσιο φωτογραφικό υλικό- τη ζωή, το έργο και τη δράση του μεγάλου επαναστάτη θεωρητικού. Ο αναγνώστης θα γνωρίσει από κοντά πλευρές του απαράμιλλου θεωρητικού και πολιτικού έργου, αλλά και των δύσκολων συνθηκών ζωής του Μαρξ. Θα γνωρίσει επίσης πλευρές του χαρακτήρα του: Την ακούραστη δύναμη, το πηγαίο χιούμορ και, πάνω απ' όλα, την αδάμαστη θέληση και το σθένος του ένθερμου επαναστάτη που άνοιξε το δρόμο στο προλεταριάτο και θεμελίωσε σε επιστημονικές βάσεις την πάλη του για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Η Ευρώπη στο προσκήνιο

Η Ευρώπη στο προσκήνιο

Αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με πολλές εικόνες και τεκμήρια της εποχής, καταπιάνεται με τη γέννηση του καπιταλιστικού κοινωνικοοικονομικού συστήματος μέσα από τη μήτρα της ευρωπαϊκής φεουδαρχικής κοινωνίας. Με ιδιαίτερη λογοτεχνική ικανότητα, ο συγγραφέας θέτει μια σειρά από ερωτήματα, αναδεικνύοντας κατά την απάντησή τους ουσιαστικές πλευρές της κοινωνικής εξέλιξης:

Πώς δημιουργήθηκαν -κατά τον λεγόμενο Μεσαίωνα- και αναπτύχθηκαν σταδιακά τα φύτρα του καπιταλισμού στην Ευρώπη; Γιατί ο νέος τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και όχι σε άλλα μέρη όπως η Κίνα, ο πολιτισμός της οποίας προηγήθηκε κατά 1.500 χρόνια του ευρωπαϊκού; Γιατί τα πρώτα αστικά κράτη ήταν η Ολλανδία και η Αγγλία; Πώς προσαρμόστηκε σταδιακά η πολιτική, πολιτισμική, διανοητική και θρησκευτική ζωή της Ευρώπης ως συνέπεια της ανάπτυξης των νέων κοινωνικών σχέσεων στην παραγωγική διαδικασία;

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

1940-1949. Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα

1940-1949. Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα

Η έκδοση περιλαμβάνει τα υλικά της ημερίδας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής (ΚOA), που πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοέμβρη 2019 στην Αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Η διοργάνωση της ημερίδας αποτελούσε μέρος των εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών της ΚΟΑ με αφορμή τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας και από την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944. Από το σύνολο των παρεμβάσεων στην ημερίδα αναδείχτηκαν πλευρές της δεκαετίας 1940-1949, όπως:

- Η στρατηγική του ΚΚΕ και η οργανωτική του πορεία σ’ αυτήν την περίοδο.

- Η στάση των αστικών πολιτικών δυνάμεων και οι διεθνείς σύμμαχοί τους.

- Η συγκρότηση του ΕΛΑΣ στην Αθήνα και τον Πειραιά.

- Οι βασικοί σταθμοί στην ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944.

- Η δράση του εργατικού κινήματος, η συμβολή των γυναικών και η δράση των καλλιτεχνών.

Η έκδοση μπορεί να αποτελέσει ένα «βοήθημα» για τη γνωριμία με την ιστορία της περιόδου, την απόκρουση της επιχείρησης παραχάραξης της Ιστορίας και την προσέγγιση βασικών συμπερασμάτων - διδαγμάτων που απορρέουν από την ιστορία της δεκαετίας 1940-1949.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Πρακτικά της 18ης Ολομέλειας του ΚΚΕ

Πρακτικά της 18ης Ολομέλειας του ΚΚΕ

Η έκδοση των Πρακτικών της 18ης Ολομέλειας της ΚΕ, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24 Ιούνη έως 2 Ιούλη 1973, αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου κομματικού Σώματος. Σε αυτό εκτιμήθηκε η κατάσταση στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ πέρα από τον απολογισμό δράσης του αντιδικτατορικού αγώνα, γίνεται φανερός ο προβληματισμός και ο προσανατολισμός για την αναγκαιότητα μεταφοράς της καθοδήγησης του Κόμματος στο εσωτερικό της χώρας, αποτυπώνεται η πείρα και τα κριτικά συμπεράσματα από τη σκληρή προσπάθεια του Κόμματος να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της παράνομης δουλειάς στην Ελλάδα, τις αλλεπάλληλες συλλήψεις στελεχών και μελών του. Παράλληλα, στην έκδοση αναδεικνύεται το βασικό καθήκον που αφορούσε στην τελική επεξεργασία των Θέσεων της ΚΕ, του Σχεδίου Προγράμματος και Καταστατικού για το 9ο Συνέδριο (1973), που συγκλήθηκε σχεδόν 5 χρόνια μετά από τη 12η Ολομέλεια του 1968 και 12 χρόνια μετά από το 8ο Συνέδριο (1961).

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

02_petra-600x600

«Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»

Η έκδοση αυτή δημιουργήθηκε με αφορμή την έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ με εικαστικές μαρτυρίες για τις φυλακές και τις εξορίες.

Οι εικαστικές δημιουργίες στις φυλακές και στις εξορίες φιλοτεχνήθηκαν σε συνθήκες ωμής κρατικής βίας, σωματικών και ψυχικών βασανιστηρίων.

Αυτές οι εικαστικές δημιουργίες αποτελούν ιστορικά τεκμήρια, φανερώνοντας πως η τέχνη δεν προορίζεται να διακοσμεί σαλόνια, αλλά ξεκινά και καταλήγει στον ίδιο τον άνθρωπο, παίρνει θέση και γίνεται όπλο στα χέρια των δημιουργών και του λαού.

Επίσης, το έργο και το αγωνιστικό παράδειγμα των εικαστικών δημιουργών αναδεικνύει και το σκοπό των διώξεων, που δεν ήταν άλλος από τη διασφάλιση του καθεστώτος της εκμετάλλευσης.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

GIOURA

«Γιούρα. Ματωμένη βίβλος»

Οι Φυλακές της Γυάρου ιδρύθηκαν το 1947. Στις 11.7.1947 έφτασαν στη Γιούρα οι πρώτοι 551 φυλακισμένοι από τις Φυλακές της Καλαμάτας. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες καραβιές κρατούμενων κομμουνιστών απ’ όλες τις φυλακές της χώρας κι έτσι, μέχρι να βγει ο Σεπτέμβρης του 1947, έφτασαν περισσότεροι από 7.000 κρατούμενοι. Το Μάρτη του 1950 η δύναμη της Γυάρου έφτασε τους 9.750 κρατούμενους αγωνιστές, ενώ συνολικά στα τρία πρώτα χρόνια πέρασαν από το κάτεργο 18.000 κρατούμενοι.

Το βιβλίο καταγράφει τους χιλιάδες βασανισμούς από μέρα σε μέρα, αλλά και τις στυγερές δολοφονίες κρατουμένων. Καταγράφει τα γεγονότα από την ίδρυση του κολαστηρίου μέχρι το Σεπτέμβρη του 1950. Αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικό τεκμήριο, καθώς γράφτηκε μυστικά, με χίλιες προφυλάξεις από τους ίδιους τους κρατούμενους στη Γυάρο.

Οι χιλιάδες βασανισμοί, οι δολοφονίες, οι λοβιτούρες και οι κλεψιές των διοικητών και των χωροφυλάκων της Γυάρου συγκεντρώθηκαν μεθοδικά, καθαρογράφτηκαν με μικροσκοπικά γράμματα. Τα σχέδια της έκδοσης έγιναν από κρατούμενους ζωγράφους και αποτυπώνουν πραγματικές καταστάσεις βασανισμών και δολοφονιών.

Το κάτεργο έκλεισε το Νοέμβρη του 1952, για να ανοίξει και πάλι το 1955, οπότε και στάλθηκαν πολιτικοί κρατούμενοι από διάφορες φυλακές, ενώ έκλεισε πάλι το 1961. Χρησιμοποιήθηκε ξανά στην περίοδο της δικτατορίας 1967-1974.

Η παρούσα έκδοση αποτελεί πιστή μεταφορά εκείνης του εκδοτικού «Νέα Ελλάδα» του 1952, με βάση το πρωτότυπο που φυλάσσεται στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ

Διαβάστε αναλυτικά εδώ