Να δυναμώσει η παρέμβαση των Οργανώσεων της ΚΝΕ στο εξωτερικό στους νέους που έχουν μεταναστεύσει ειδικά τα τελευταία χρόνια
Η καπιταλιστική οικονομική κρίση τα προηγούμενα χρόνια, το τσάκισμα των δικαιωμάτων των νέων και η τεράστια ανεργία δυνάμωσαν το ρεύμα των νέων ανθρώπων που φεύγει στο εξωτερικό προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, ιδιαίτερα σε χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία κ.ά. (με βάση τα στοιχεία 350.000 Έλληνες ζουν στη Γερμανία, περίπου 60.000 στις ηλικίες που παρεμβαίνει η ΚΝΕ). Η τάση αυτή αφορά πολλούς νέους επιστήμονες-αποφοίτους πανεπιστημίων που παίρνουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, ώστε να δουλέψουν με σχετικά καλύτερους όρους ως μισθωτοί στο εξωτερικό (αυτό που στις αστικές αναλύσεις ονομάζεται brain-drain). Ταυτόχρονα είναι πολλές χιλιάδες νέων, ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και από άλλες περιοχές, που φεύγουν για να δουλέψουν σε κλάδους της βιομηχανίας, στις κατασκευές ακόμα και στον επισιτισμό και ενσωματώνονται στο πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο τμήμα της εργατικής τάξης των χωρών αυτών.
Η κατάσταση αυτή θέτει νέα καθήκοντα στις Οργανώσεις Εξωτερικού της ΚΝΕ, αναβαθμίζει τις απαιτήσεις για την καθοδηγητική στήριξη της παρέμβασής μας στο εξωτερικό από το ΚΣ της ΚΝΕ. Οι Οργανώσεις μας στο εξωτερικό δεν μπορούν να έχουν χαρακτήρα συντήρησης δυνάμεων έως ότου επιστρέψουν στην Ελλάδα. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι παραμένουν πολλά χρόνια. Αντίθετα, μια ορισμένη πείρα, μικρή ακόμα, δείχνει πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια δράσης και συσπείρωσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στους χιλιάδες νέους Έλληνες του εξωτερικού. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δυναμώσει η πρακτική πολιτική δράση με ιδιαίτερο στόχο την οικοδόμηση στα ελληνικά σχολεία στις πόλεις όπου υπάρχουν, στα στέκια και στις γειτονιές όπου συγκεντρώνονται οι Έλληνες, στους νέους επιστήμονες σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, στις ελληνικές κοινότητες και στους πολιτιστικούς - εθνικοτοπικούς συλλόγους όπου δραστηριοποιούνται πολλοί νέοι. Η δουλειά αυτή είναι απαιτητική αφού εκτός από την ιδεολογική-πολιτική διαπάλη στην Ελλάδα που φτάνει στους νέους, χρειάζεται να παίρνουμε υπόψη και την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα των χωρών, το έδαφος στο οποίο δρούμε και αντικειμενικά επηρεάζει τη σκέψη και τη στάση των νέων εκεί. Εκτιμάμε πως με την καθοριστική στήριξη των αντίστοιχων ΚΟ του εξωτερικού μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα τα επόμενα χρόνια.