Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ :Το υπουργείο Παιδείας να ακούσει τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα των μαθητών, αντί να τους τιμωρεί επειδή αγωνίζονται για ένα καλύτερο σχολείο!

Οκτ 21, 2024
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Μαθητές

Από το πρώτο σχολικό κουδούνι, με τις εκατοντάδες μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, έχει γίνει απολύτως σαφές στην κυβέρνηση το αυτονόητο: Οι μαθητές θέλουν και αξίζουν καλά σχολεία και καθηγητές, όχι συγχωνεύσεις και αποβολές!

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας βρίσκονται σε πανικό και αξιοποιούν απέναντι στους μαθητές και τους αγώνες τους τη συκοφαντία, την καταστολή και τον αυταρχισμό. Με απειλές για αποβολές, με απουσίες στο webex, που αξιοποιείται χωρίς κανένα σεβασμό στις δημοκρατικές, συλλογικές αποφάσεις των σχολείων, ακόμα και με αστυνομία στα σχολεία και συλλήψεις μαθητών.

Δεν επιβραβεύεται, αντιθέτως τιμωρείται και συκοφαντείται η προσπάθεια των μαθητών να δράσουν συλλογικά και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, να εναντιωθούν στη φρίκη των πολέμων και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς, να ενωθούν με τον λαό, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς τους σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα για καλύτερη ζωή.

Θεωρείται “εγκληματίας” όποιος αγωνίζεται για να έχει το σχολείο καθηγητές στην ώρα του, φυσιολογικό αριθμό μαθητών στην τάξη, σύγχρονα κτήρια, υποδομές, εκδρομές και δραστηριότητες, τη στιγμή που οι αξίες της συλλογικότητας, του αγώνα, της αλληλεγγύης είναι τα πραγματικά αντισώματα και για τα φαινόμενα νεανικής βίας που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα.

Στην πραγματικότητα το υπουργείο Παιδείας είναι που εγκληματεί! Με τη διαχρονική πολιτική που θεωρεί τη μόρφωση ως κόστος και κάνει κάθε μέρα χειρότερη την κατάσταση στα σχολεία. “Έγκλημα” είναι μέσα Οκτώβρη να μην έχουν τα σχολεία όλους τους καθηγητές στη θέση τους. “Έγκλημα” είναι να βρίσκονται οι μαθητές σε κτήρια-ερείπια χωρίς καμία ασφάλεια. Να είναι 30 μαθητές στην τάξη λες και βρισκόμαστε δεκαετίες πριν. “Έγκλημα” είναι να κόβονται οι εκδρομές αντί να ενισχύεται η δημιουργία, ο αθλητισμός, η επαφή με τις τέχνες, η ψυχαγωγία. “Έγκλημα” είναι  να εξαρτάται το  δικαίωμα στις σπουδές, τη μόρφωση, το μέλλον από την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας καλά θα κάνουν να ακούσουν και να κάνουν πράξη τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα των μαθητών. Αν πιστεύουν πως θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τους μαθητές που αγωνίζονται είναι βαθιά γελασμένοι. Θα πάρουν ξανά αποφασιστική απάντηση στις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν στις 4 Νοεμβρίου.