Το καλοκαιράκι, στην ακρογιαλιά… Πόσο θα κοστίσει η κάθε μας βουτιά;

Ιουλ 15, 2024
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Νέοι εργαζόμενοι Φοιτητές

Διακοπές, ένα άπιαστο όνειρο:

-Με το κόστος των εισιτηρίων και της διαμονής να έχουν εκτοξευθεί ενώ ήταν ήδη πανάκριβα…

-Με τα  καύσιμα  «φωτιά» και αν προσθέσουμε και τα διόδια,  «το ταμείο είναι μείον» πριν καν φτάσεις στον προορισμό σου…

-Με τις τιμές στην εστίαση να έχουν απογειωθεί και το σουβλάκι να έχει γίνει… είδος πολυτελείας!

-Με τον μισθό να τελειώνει στα μισά του μήνα...

Η πολιτική των κυβερνήσεων, για την εξασφάλιση των κερδών των μεγαλοξενοδόχων και των tour operators έχει καταφέρει το ακατόρθωτο: Ο λαός και η νεολαία να μην μπορούν να χαρούν το πιο πολυδιαφημισμένο καλοκαίρι του κόσμου.

 


Πόσοι Έλληνες θα κάνουν φέτος διακοπές;

1% περισσότερες ημέρες διακοπών

12% όπως κάθε χρόνο

32% πιο περιορισμένες διακοπές

55% καθόλου διακοπές


 

Πώς γίνεται στην Ελλάδα, με τον πανέμορφο φυσικό πλούτο, τα εκατοντάδες νησιά, τις χιλιάδες παραλίες, οι καλοκαιρινές διακοπές να μετατρέπονται σε «όνειρο θερινής νυκτός» για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των νέων;

Η ανάγκη για λίγες μέρες ξεκούραση, για αναψυχή και ποιοτικό ελεύθερο χρόνο γίνεται και αυτή εμπόρευμα, χρυσή ευκαιρία, για να βγάζουν κέρδη και να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί στον κλάδο του τουρισμού από:

-Την ασταμάτητη δουλειά των εργαζομένων 12 και 15 ώρες, χωρίς ρεπό, με μισθούς καθηλωμένους και με το ραντεβού με την ανεργία να δίνεται κάθε χειμώνα.

-Τους σερβιτόρους  που πάνε τις παραγγελίες κολυμπώντας για να «κολυμπάνε» οι μεγαλοεργοδότες στα κέρδη τους.

-Τα διαλυμένα μυοσκελετικά, τους σακατεμένους εργαζομένους, τα εργοδοτικά και κρατικά εγκλήματα που αποτελούν καθημερινότητα.

 

Τελικά ο λεγόμενος «τουριστικός παράδεισος» γίνεται πραγματική κόλαση για τους  χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου και μια ανάσα δροσιάς απαγορευτική για κάθε νέο που θέλει να πάει διακοπές.

 


Για τους πολλούς «απαγορεύεται η πρόσβαση:

-Στα νησιά με τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά, ενώ οι εφοπλιστές απολαμβάνουν προκλητικές φοροαπαλλαγές.

-Στα κέντρα των μεγάλων πόλεων που λειτουργούν με τιμές… Ελβετίας και με νοίκια... Βαρκελώνης!

-Στις παραλίες, αφού πλέον πληρώνουμε εισιτήριο για να φτάσουμε… στη θάλασσα.


 

Όσοι τελικά καταφέρνουν να πάνε λίγες μέρες διακοπές, πληρώνουν ακριβά το τουριστικό «θαύμα» για να θησαυρίζουν λίγοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Την ίδια στιγμή τα λεγόμενα «κοινωνικά προγράμματα» ούτε για παρηγοριά δεν φτάνουν, αφού αφορούν  μικρό αριθμό δικαιούχων (300.000 θα πάρουν τελικά vouchers από τις 536.000 αιτήσεις…). Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2024 το σχετικό κονδύλι είναι σχεδόν το μισό από ό,τι ήταν πριν από 13 χρόνια, ενώ το πολυδιαφημισμένο youth pass δε φτάνει ούτε για τα έξοδα μετακίνησης.

 


 

Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, θα έπρεπε να είναι καθολικό δικαίωμα για όλους και όχι πολυτέλεια!

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να δουλεύουμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε περισσότερα. Να κάνουμε διακοπές στη χώρα μας, να χαιρόμαστε τις φυσικές ομορφιές της, να έχουμε πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, σε ποιοτικό ελεύθερο χρόνο.

Εμπόδιο μπαίνει το καπιταλιστικό κέρδος που μετατρέπει κάθε μας ανάγκη σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Στον σοσιαλισμό, την κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, όπου οι παραγωγοί του πλούτου θα είναι ιδιοκτήτες του και θα τον απολαμβάνουν, οι διακοπές και η αναψυχή θα κατοχυρώνονται για όλους.

 


 

Σ’ αυτόν τον δρόµο µπορούν να ενισχυθούν σήµερα ακόµα περισσότερο οι αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζοµένων και των νέων, των σωµατείων, των φορέων του λαϊκού κινήµατος για:

-Να μειωθούν τώρα όλα τα εισιτήρια και τα ναύλα κατά 50% για όλους, χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές. 

-Δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑμΕΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωμένα εισιτήρια για αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.

-Δωρεάν διακοπές σε κατασκηνώσεις για τους μαθητές με ευθύνη του κράτους.

-Κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα.

-Κατάργηση των διοδίων. Ο λαός τα έχει ήδη πληρώσει!

-Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

-Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά κατά 50%.

-Συχνή σύνδεση των νησιών µε την ηπειρωτική χώρα και µεταξύ τους, µε πλοία σύγχρονα και ασφαλή και µε ναυτεργάτες µε πλήρη εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώµατα.

-Να διευρυνθούν τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, να ξεκινήσουν όλα τα προγράμματα που καταργήθηκαν.

-Εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους εργαζόμενους στον τουρισμό.