49 χρόνια μετά, τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού παραμένουν επίκαιρα και δείχνουν τον δρόμο για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες για αξιοπρεπή ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.
Τώρα ήρθε η ώρα να φανεί η δύναμη του λαού και της νέας γενιάς! Η αγανάκτηση και η οργή μας να γίνει δύναμη ανατροπής της εχθρικής για την πλειοψηφία του λαού πολιτικής, που υλοποιούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ενισχύοντας τα κέρδη των λίγων σε βάρος της ζωής των πολλών.
Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία αποκτούν ξεχωριστή σημασία, καθώς οι στιγμές που ζούμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εκφράζονται με δολοφονική σφοδρότητα στον ρωσο-ΝΑΤΟϊκό πόλεμο στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που προστίθενται νέες εστίες έντασης ανάμεσα στο ευρωατλαντικό (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) και το υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό (Κίνα-Ρωσία) κέντρο. Αποκορύφωμα είναι οι εκατέρωθεν απειλές ΗΠΑ-Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων, η προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών από τη Ρωσία, η ενίσχυση της πολύμορφης στρατιωτικής ενίσχυσης του ευρωΝΑΤΟϊκού στρατοπέδου και της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι με ψηφίσματα-πολεμικά παραληρήματα στην Ευρωβουλή, που υπερψηφίζουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κ.ά. Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται επιτακτικό το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, για να σταματήσει η ελληνική επικράτεια και οι υποδομές της χώρας να μετατρέπονται σε “ορμητήρια πολέμου” και πιθανούς “στόχους” σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου.
Τον Νοέμβρη του 1973 ο λαός βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα ενάντια στη Χούντα των συνταγματαρχών, στα εγχώρια και ξένα στηρίγματά της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Τότε κάποιοι έλεγαν «η Χούντα είναι πανίσχυρη», ενώ άλλοι …“συμβούλευαν” τον λαό και τη νεολαία να περιμένουν την παρέμβαση άλλων αστικών κρατών, την «αλλαγή εκ των έσω» κ.ά. Η Ιστορία όμως τους διέψευσε.
Ο λαός, με τους αγώνες και τις θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα. Αυτά τρόμαξαν τη Χούντα. Αυτά τρομάζουν πάντα τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όσους θέλουν τον λαό, τους νέους ανθρώπους “στην αναμονή” και όχι “πρωταγωνιστές” στην πάλη για τη ζωή που έχουν ανάγκη.
Η Χούντα, η στρατιωτική δικτατορία, που επιβλήθηκε στις 21 Απριλίου 1967, ήταν ένα σάπιο και διεφθαρμένο καθεστώς. Προετοιμάστηκε με ένταση του αντικομμουνισμού, γεγονός που αποδεικνύει ότι πάντα ο αντικομμουνισμός είναι προπομπός αρνητικών εξελίξεων σε βάρος του λαού. με τη Χούντα, η εξουσία δεν άλλαξε χέρια. Άλλαξε μορφή υπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα, των καπιταλιστών και των διεθνών τους συμμάχων, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η Χούντα από τη μία διεύρυνε τα προνόμια και τη στήριξη στα κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και από την άλλη χαντάκωσε το λαϊκό εισόδημα, έβαλε τους λαϊκούς αγώνες στον “γύψο”. Βασάνιζε, δολοφονούσε, φυλάκιζε, έστελνε εξορία τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.
Είμαστε περήφανοι, γιατί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήκωσαν ψηλά τη σημαία της σύγκρουσης με τη στρατιωτική δικτατορία. Το ΚΚΕ στάθηκε αντάξιο της αγωνιστικής “κληρονομιάς” και ιστορίας του. Ανασυγκρότησε τις παράνομες Οργανώσεις του, το 1968 ίδρυσε την ΚΝΕ, έδωσε πνοή και κουράγιο στον λαό και την πάλη του. Η αλύγιστη στάση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στις εξορίες και τις φυλακές ήταν οι πρώτες σπίθες του αγώνα. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπήκαν μπροστά στην οργάνωση των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργαζομένων. Η δράση τους έδωσε ανατρεπτικό περιεχόμενο στους αγώνες, έπαιξε καταλυτικό και αναντικατάστατο ρόλο στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης και στην κορύφωσή της, το 1973, με τις καταλήψεις στη Νομική τον Φλεβάρη και στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η καταστολή της με δεκάδες νεκρούς ήταν η αρχή του τέλους της Χούντας. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974, η Χούντα κατέρρευσε.
με όπλο την πείρα των αγώνων του χτες, προετοιμάζουμε τις νέες νικηφόρες αναμετρήσεις με τη δικτατορία του κεφαλαίου! Οι μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων σε όλο τον κόσμο αποτελούν ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας. Η πρωτοφανής συμμετοχή στις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 9 Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα δείχνει την τεράστια δύναμη που έχει ο λαός, την ανάγκη να μη χαθεί άλλος χρόνος σε άσφαιρα πυρά, σε λύσεις που ενσωματώνουν την αγανάκτηση, εκμεταλλεύονται την ελπίδα και την ανάγκη για κάτι διαφορετικό και τις μετατρέπουν σε κυβερνητικές καρέκλες. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπορούν να εγγυηθούν ότι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης θα έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική. Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Αυτός είναι ο δρόμος και σήμερα: Να δυναμώσουμε παντού την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη, τους αγώνες μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων ενάντια στον κοινό αντίπαλο: τη δικτατορία του κεφαλαίου. Δε χωράει άλλη αναμονή!