Στο σεμινάριο με θέμα τον αντικομμουνισμό, την παραχάραξη της ιστορίας και την άνοδο του φασισμού εισηγήθηκε ο Θανάσης Σγούρος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΣ της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 19ου Παγκοσμίου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.
Στην εισήγησή του τόνισε ότι η συστηματική προσπάθεια που γίνεται από την αστική τάξη, τους μηχανισμούς της και ειδικά την ΕΕ στην Ευρώπη για την παραχάραξη της ιστορίας και τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού έχει στόχο την εργατική τάξη και τη νεολαία, σημειώνοντας ότι επιδιώκουν μέσα από τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού να εμποδίσουν τη νέα γενιά να έρθει σε επαφή με τη ριζοσπαστική ιδεολογία. «Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι το μέλλον είναι ο επαναστατικός μετασχηματισμός της κοινωνίας και αυτό προσπαθούν να καθυστερήσουν όσο μπορούν...», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε ότι η ΚΝΕ δίνει σταθερά τη μάχη απέναντι στον αντικομμουνισμό, απέναντι στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας στην Ελλάδα και μαζί με το ΚΚΕ παίρνουν μια σειρά πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο απέναντι στην απαγόρευση Κομμουνιστικών Κομμάτων και συμβόλων σε μια σειρά χώρες. Πρόβαλλε στην εισήγησή του, την πλατιά εξόρμηση της ΚΝΕ στη νεολαία στην Ελλάδα με αφορμή το αντικομμουνιστικό συνέδριο στην Εσθονία αλλά μπροστά και στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Τέλος, σημείωσε ότι ο αντικομμουνισμός είναι προπομπός νέων αντιλαϊκών μέτρων, νέου χτυπήματος του κινήματος, αλλά ανοίγει την πόρτα και για το αντιδραστικό και ανιστόρητο ιδεολόγημα των «δύο άκρων».
Η συζήτηση αποδείχθηκε αρκετά πλούσια, καθώς υπήρξαν ερωτήσεις για τον Στάλιν, για την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στα χρόνια που ήταν Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του μπολσεβίκικου κόμματος, κ.ά. Δεν έλειψαν και τοποθετήσεις, όπως αυτή της ΚΝ Πορτογαλίας, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν χρειάζεται να συζητάμε για το παρελθόν, δεν ενδιαφέρει τη νεολαία…».
Απαντώντας ο Θανάσης Σγούρος, ανέφερε: «Η ιστορία και η μελέτη της μας ενδιαφέρει για το παρόν και το μέλλον, δεν είναι μια συζήτηση απλά για το παρελθόν. Στο πρόσωπο του Στάλιν χτυπούν τη μεγαλειώδη προσπάθεια του Σοβιετικού λαού, για να στεριώσει η σοσιαλιστική οικοδόμηση, χτυπούν τις δυνάμεις που υπερασπίστηκαν το βάθεμα των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής, τη μεγάλη νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό. Ο αντικομμουνισμός έχει πολλές όψεις και αν τον αφήνουμε αναπάντητο, τότε μπαίνει εμπόδιο στη ριζοσπαστικοποίηση νέων δυνάμεων. Η ΚΝΕ θα συνεχίσει να δίνει αυτή τη μάχη στην Ελλάδα, με την ταυτόχρονη προσπάθεια των μελών και των φίλων της να δυναμώνει το εργατικό-λαϊκό κίνημα, η δράση για όλα τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, να ενισχύεται ο αντικαπιταλιστικός, αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός του κινήματος, να στέκεται στο πλάι των κομμουνιστών και ενάντια στα μέτρα καταστολής και περιορισμού της δράσης τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης».
Αντίστοιχο σεμινάριο με θέμα τον αντικομμουνισμό πραγματοποιήθηκε με εισηγητές στο 19ο ΠΦΝΦ από την Ινδία και τη Ρωσία. Την ΚΝΕ εκπροσώπησε η Θεοδώρα Καραθάνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της Οργάνωσης. Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές περιέγραψαν κυρίως την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες, το πώς παρεμβαίνουν οι Κομμουνιστικές Νεολαίες ενάντια στις αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις.
Μετά την ολοκλήρωση όλων των ομιλιών, πήρε το λόγο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ινδίας (ο οποίος δεν είχε το δικαίωμα αφού δεν ήταν αντιπρόσωπος από τις επιτροπές που έχουν συγκροτήσει οι οργανώσεις μέλη της ΠΟΔΝ σε μια σειρά χώρες, αλλά καλεσμένος των ρωσικών αρχών), ο οποίος επιτέθηκε φραστικά στην εισηγήτρια από τη Δημοκρατική Ομοσπονδία Νεολαίας Ινδίας (νεολαία του ΚΚ Ινδίας - μαρξιστικό), που είχε αναφέρει στην ομιλία της χαρακτηριστικά παραδείγματα αγωνιστών που δολοφονήθηκαν από το αστικό κράτος της Ινδίας.
Αμέσως, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ καταδικάστηκε το γεγονός επισημαίνοντας την αταλάντευτη στάση που πρέπει να έχουν οι ΚΝ απέναντι στον αντικομμουνισμό, στην απαγόρευση ΚΚ και συμβόλων, στις αντικομμουνιστικές επιθέσεις. Η ΠΟΔΝ μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει το συγκεκριμένο γεγονός και γενικότερα την παρουσία στο 19ο ΠΦΝΦ αντιδραστικών και φασιστικών δυνάμεων, όπως και την απαράδεκτη προσπάθεια απαγόρευσης πολιτικών συμβόλων στους χώρους του φεστιβάλ.