Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τη νέα σχολική χρονιά στα ΕΠΑΛ:Να σταματήσει η κυβέρνηση να υποβαθμίζει τα ΕΠΑΛ! Οι ΕΠΑΛίτες τους χαλάμε τα σχέδια

Σεπ 9, 2024
Ανακοινώσεις Μαθητές

Ειδικότητες, τομείς και τμήματα να λειτουργήσουν ΟΛΑ με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και σύγχρονες υποδομές!

Κάθε έναρξη σχολικής χρονιάς, “μία από τα ίδια” στα ΕΠΑΛ. Ειδικότητες και τμήματα που δεν εγκρίνονται να λειτουργήσουν και ΕΠΑΛίτες να μένουν ξεκρέμαστοι. 

Αυτή τη φορά, όμως, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο! Με καταργήσεις και συγχωνεύσεις εκατοντάδων Τμημάτων, κατευθύνσεων, ειδικοτήτων και τομέων στα ΕΠΑΛ όλης της χώρας! 

Στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στη Θεσσαλία και αλλού, εκατοντάδες τμήματα ΕΠΑΛ δεν έχουν εγκριθεί για να λειτουργήσουν, παρόλο που ορισμένα έχουν ήδη διψήφιο αριθμό μαθητών και ενώ αναμένονταν και νέες εγγραφές τον Σεπτέμβριο. 

Σε νομούς και πόλεις της χώρας καταργούνται ειδικότητες που δεν προσφέρονται σε κανένα άλλο ΕΠΑΛ σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων!

Μαθητές που εξετάζονται τον Σεπτέμβριο πρακτικά δε θα έχουν καν τη δυνατότητα να εγγραφούν, ακόμη και αν περάσουν, αφού τα τμήματά τους κλείνουν!

Anak_EPAL_Nea_Sxoliki_Xronia_24

Η περιβόητη αναβάθμιση που μας έχει πρήξει η κυβέρνηση με τα Πρότυπα ΕΠΑΛ και άλλες τέτοιες “δηθενιές”, όλο έρχεται και όλο κάπου χάνεται στον δρόμο, χρόνια τώρα.

Ειδικότητες πολυδιαφημιζόμενες ανοιγοκλείνουν. Καθηγητές έρχονται στα μισά της χρονιάς, εργαστήρια, εξοπλισμός και βιβλία είναι του περασμένου αιώνα και μακριά από τις εξελίξεις και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Η μαθητεία γίνεται “χαμαλίκι” σε άσχετες ειδικότητες, πληρώνεται μήνες αργότερα και την άκρη με τους εργοδότες την ψάχνουν μόνοι τους οι μαθητές ή οι καθηγητές τους.

Το πρώτο κουδούνι είναι συναγερμός! Μέσα στα ΕΠΑΛ να γίνει πανικός!

Παίρνουμε τη ζωή μας και την κατάσταση στο ΕΠΑΛ, το παρόν και το μέλλον μας, στα χέρια μας!

Δεν τους χαρίζουμε ούτε λεπτό. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αντιμετωπίζει τα ΕΠΑΛ ως παρατημένα σχολεία Β’ κατηγορίας και τους ΕΠΑΛίτες λες και δεν αξίζουν ή δεν μπορούν να μορφωθούν και να μάθουν το επάγγελμα που επέλεξαν ολοκληρωμένα. 

 

Υπάρχει λύση και είμαστε όλοι μας μέρος της!

Πολλά θα κριθούν από τις απαντήσεις που θα δώσουμε και τις επιλογές που θα κάνουμε.

Ξέρουμε το δίκιο μας και το επιβάλλουμε με τους αγώνες μας. Με το “καλημέρα” να παρθούν πίσω όλες οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων, τομέων, κατευθύνσεων, ειδικοτήτων. Να μειωθεί και όχι να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών/μαθητριών στην κάθε τάξη. Να ενισχυθούν τα ΕΠΑΛ με όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό και τις υποδομές για να λειτουργήσουν. Να αναβαθμιστεί ο τρόπος που γίνεται η μαθητεία. 

Εκλέγουμε αγωνιστές μαθητές στα 5μελή-15μελή που μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση και τον συντονισμό των διεκδικήσεων των μαθητών μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

 


 

Δυναμώνουμε την ΚΝΕ σε κάθε σχολείο, που είναι δύναμη αγώνα, μάχης, ελπίδας και ανατροπής! Που δε συμβιβάζεται και αγωνίζεται για πραγματική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και του πτυχίου ειδικότητας κόντρα στα σχέδια κυβερνήσεων για ΕΠΑΛίτες φθηνούς και με υποβαθμισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Για να ανατρέψουμε μαζί το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας. Να πάρει ο λαός την εξουσία και να φτιάξει την κοινωνία που θα κάνει αυτός κουμάντο, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Για να ζούμε έτσι όπως μας αξίζει τον 21ο αιώνα. 

Με μια ριζικά διαφορετική επαγγελματική εκπαίδευση που δε θα είναι υποβαθμισμένη και λύση ανάγκης και ένα σχολείο που θα τα δίνει όλα σε όλους και όχι κάποια και σε λίγους.

Έλα μαζί μας! Μαζί στον αγώνα κερδίζουμε όσα μας αξίζουν!