Με την Τελική Διακήρυξη χιλιάδων αντιπροσώπων, μελών και φίλων των οργανώσεων-μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, ολοκληρώθηκε το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 22 Οκτώβρη στο Σότσι της Ρωσίας, με σύνθημα: «Για Ειρήνη, Αλληλεγγύη και Κοινωνική Δικαιοσύνη, Αγωνιζόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλισμό - Τιμώντας το παρελθόν μας χτίζουμε το μέλλον».
Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με όπλο τις θέσεις του ΚΚΕ για μια σειρά σοβαρά ζητήματα, ολοκληρώνοντας την πλούσια παρέμβασή της σε δεκάδες σεμινάρια, συναντήσεις, συζητήσεις και συγκεντρώσεις του 19ου ΠΦΝΦ, την ανταλλαγή πείρας με άλλους νέους απ' όλον τον κόσμο που αγωνίζονται ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, συνέβαλλε επίσης αποφασιστικά -από κοινού με άλλες Κομμουνιστικές Νεολαίες- στον πολιτικό προσανατολισμό της Τελικής Διακήρυξης του 19ου ΠΦΝΦ. Αυτό, μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν, με δεδομένη την επιδίωξη της αστικής κυβέρνησης της Ρωσίας, όπως και άλλων αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων να παρέμβουν και να ελέγξουν το περιεχόμενο, το πρόγραμμα και τις διαδικασίες του Φεστιβάλ. Γι' αυτό αποκτά μεγάλη σημασία η συντονισμένη προσπάθεια που έγινε κυρίως από ΚΝ να αποκρουσθεί αυτή η επιδίωξη, να μην περάσουν θέσεις που στηρίζουν αστικές κυβερνήσεις, που αποσπούν τον ιμπεριαλισμό από το οικονομικό του περιεχόμενο, και τελικά η προσπάθεια για να βαθύνουν οι πολιτικές θέσεις της ΠΟΔΝ σε θετική κατεύθυνση για αυτά τα ζητήματα.
Φυσικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Τελικής Διακήρυξης, εκφράστηκε για ακόμη μια φορά ιδεολογική - πολιτική διαπάλη, αφού υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις. Διαπάλη που έχει τις ρίζες της τόσο στο χαρακτήρα των Φεστιβάλ ως τόπο συνάντησης οργανώσεων νεολαίας με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όσο και στις οργανώσεις με διαφορετικά χαρακτηριστικά που συμμετέχουν στην ίδια την ΠΟΔΝ. Για παράδειγμα, στο 19ο, όπως και σε προηγούμενα ΠΦΝΦ συμμετείχαν Κομμουνιστικές Νεολαίες, νεολαίες Κομμουνιστικών Κομμάτων που έχουν τον χαρακτήρα πλατιάς δημοκρατικής οργάνωσης ή φοιτητικών μετώπων, νεολαίες αστικών κομμάτων, κυρίως σοσιαλδημοκρατικών που βρίσκονται στην κυβερνητική διαχείριση για δεκαετίες, νεολαίες εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, νεολαίες οπορτουνιστικών κομμάτων, δυνάμεις που από τη φύση τους είναι λογικό να έχουν διαφορετικές, αντίπαλες θέσεις. Ενώ είναι επίσης γεγονός ότι οι εξελίξεις στο πλαίσιο της ΠΟΔΝ ακολουθούν και καθορίζονται στο μεγαλύτερο βαθμό από τις εξελίξεις στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα.
Η Τελική διακήρυξη του 19ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών έχει αρκετές αναφορές στο κοσμοϊστορικό γεγονός της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ενδεικτικά, στην αρχή του κειμένου σημειώνονται τα εξής: «…Χαιρετίζουμε τους μεγάλους ιστορικούς αγώνες του ρωσικού λαού, την ένδοξη επαναστατική του ιστορία, με κορυφαία της στιγμή τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση το 1917, ακριβώς 100 χρόνια πριν, όταν αποδείχθηκε ότι είναι δυνατή η οικοδόμηση μιας νέας ανώτερης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού. Χαιρετίζουμε επίσης την ηρωική αντίσταση μαζί με τους λαούς όλου του κόσμου ενάντια στο ναζισμό-φασισμό, μια αντίσταση στην οποία η Σοβιετική Ένωση βρισκόταν στην πρώτη γραμμή, μια αντίσταση για ειρήνη, δικαιοσύνη και κοινωνική πρόοδο. Μαζευτήκαμε εδώ, στη χώρα όπου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο φασισμός υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του. Εδώ, όπου η βούληση του λαού για ελευθερία, μαζί με την αλληλεγγύη και την υποστήριξη όλων των προοδευτικών, κομμουνιστικών, αντιφασιστικών και δημοκρατικών δυνάμεων στον πλανήτη, κατάφεραν να συντρίψουν το τέρας του ναζισμού-φασισμού, που γεννιέται από το καπιταλιστικό σύστημα».
Αλλά και στο τέλος της Τελικής Διακήρυξης, υπάρχει αναφορά στον Κόκκινο Οκτώβρη: «Το 19ο ΠΦΝΦ συμπίπτει με μια πολύ σημαντική επέτειο για τους λαούς, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και το ίδιο το φεστιβάλ: τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Το γεγονός που έχει αλλάξει την πορεία της ιστορίας μέχρι σήμερα, λάμπει και διατηρεί τα οράματα δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ζωντανά σε όλο τον κόσμο, που αγωνίζονται ενάντια στην αδικία, την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Η Οκτωβριανή Επανάσταση συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη του εργατικού, αντιφασιστικού, αντιαποικιακού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Έχει προσφέρει στην εξέλιξη της κοινωνίας προς τα εμπρός, στους εργαζόμενους και τους λαούς και πάνω απ' όλα στην ανθρωπότητα. Εκτός από την αποφασιστική νίκη εναντίον του ναζισμού-φασισμού και τη διάσωση της ανθρωπότητας από το πιο απάνθρωπο καθεστώς, η Σοβιετική Ένωση είχε τεράστια συμβολή στην κατάρρευση του ανελεύθερου και καταπιεστικού αποικιακού συστήματος, δίνοντας σε πολλούς λαούς το έναυσμα για να κερδίσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Ενώνουμε τις φωνές μας με το λαό της Ρωσίας για τον εορτασμό της επανάστασης του Μεγάλου Οκτώβρη του 1917. Ένα έτος ορόσημο για ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας. Τα χρόνια που ακολούθησαν τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη όχι μόνο να νικήσουν τον ιμπεριαλισμό, αλλά και να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους…».
Από την Τελική Διακήρυξη δεν λείπουν και οι εξελίξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, οι οξυμένοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ενδεικτικά: «Από το 18ο ΠΦΝΦ που πραγματοποιήθηκε στο Κίτο του Εκουαδόρ το Δεκέμβρη του 2013, αυτό που ξεχωρίζει είναι η παραπέρα όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε κάθε γωνιά του πλανήτη σε οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο∙ μία επιθετικότητα που πηγάζει αρχικά από την όξυνση των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστών, των αρχουσών τάξεων σε διαφορετικές χώρες, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και της ανάγκης των μονοπωλίων να ξαναμοιράσουν τις αγορές, να ξαναχαράξουν τα σύνορα. Αυτοί οι ανταγωνισμοί οδηγούν σε μία πρωτοφανή στρατιωτικοποίηση του πλανήτη, πυροδοτώντας εστίες στρατιωτικών εντάσεων και εξαπλώνοντας το θάνατο, προκαλώντας τον ξεριζωμό των λαών ως πρόσφυγες, τη φτώχεια και τη δυστυχία».
Κι ακόμη: «Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του ιμπεριαλισμού σήμερα, ως ένα σύστημα στο οποίο κυριαρχούν τα μονοπώλια, είναι η προώθηση της αντιδραστικής του πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και σε χώρες που δεν βρίσκονται σε πολεμική κατάσταση, η επίθεση διεξάγεται με οικονομικά, ιδεολογικά και πολιτικά μέσα. Η καλλιέργεια του εθνικισμού-σοβινισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Η υποστήριξη, η ανοχή και η συνεργασία με τις αντιδραστικές, φασιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις παραμένει ένα βασικό όπλο του ιμπεριαλισμού που στοχεύει στην αποδυνάμωση, την καταστολή και την κατάπνιξη της αντίστασης των λαών. Σε αυτό το πλαίσιο, εφαρμόζονται νόμοι για την παρακολούθηση των πολιτών και την απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων. Ταυτόχρονα, ο αντικομμουνισμός καλλιεργείται ολοένα και περισσότερο, με την ΕΕ στην πρώτη γραμμή της ανιστόρητης επιχείρησης εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό... Οι ιμπεριαλιστές, έχοντας σαν στόχο την αύξηση των κερδών και της επιρροής τους, δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα έγκλημα... Οι λαοί της Μέσης Ανατολής αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο τις συνέπειες του πολέμου, ενώ συνεχίζεται η προώθηση θρησκευτικών συγκρούσεων μεταξύ σεκτών στην υπηρεσία της επαναχάραξης των συνόρων και του ελέγχου των πόρων, μαζί με την κατοχή, κυρίως στην Παλαιστίνη. Η στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται, ενώ το ΝΑΤΟ κάνει πιο αισθητή την παρουσία του όλο και πιο μόνιμα, όπως έδειξαν και οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής, που έλαβε χώρα στη Βαρσοβία το καλοκαίρι του 2016. Επίσης, η ΕΕ, βυθισμένη σε βαθιά κρίση, συνεχίζει να δείχνει την ιμπεριαλιστική της φύση, όπως φαίνεται από το ρόλο της στην επιθετικότητα εναντίον χωρών και των λαών τους, την ίδια ώρα που με την υποστήριξη των κυβερνήσεών της προσπαθεί να προωθήσει σκληρά μέτρα ενάντια στους λαούς... Απορρίπτουμε τον αντικομμουνισμό και συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε, όπως πάντα τα ΠΦΝΦ υπερασπίζονταν, το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέξει το δρόμο ανάπτυξης που αποφασίζει, να παλέψει για να πάρει την εξουσία στα χέρια του και να βάλει μπροστά την θέση για την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και κάθε καταπιεστική στρατιωτική οργάνωση, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των λαών να απαιτήσουν την αποδέσμευση των χωρών τους από το ΝΑΤΟ με στόχο τη διάλυση του».
Η Τελική Διακήρυξη του 19ου ΠΦΝΦ κάνει επίσης εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι μαθητές και οι φοιτητές σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο. «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση δεν έχει οδηγήσει μόνο στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, αλλά και στη διεύρυνση των ανισοτήτων, οδηγώντας σε μία έντονη αύξηση της φτώχειας και της ανέχειας. Το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει πάνω από το 50% του συνολικού πλούτου. Στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, θεσμοθετούνται και επιβάλλονται σκληρά μέτρα ενάντια στους νέους και τους εργάτες με τραγικές συνέπειες. Όμως, δίκαιη ανάπτυξη σε έναν άδικο κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει. Η ανεργία έχει γίνει μόνιμο βάρος για εκατομμύρια νέους, ενώ για άλλους η εργασιακή ανασφάλεια είναι ένα ανυπόφορο στοιχείο της ζωής τους. Τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα καταργούνται. Οι γυναίκες, τα παιδιά, οι μετανάστες και πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες ακόμα βιώνουν συνθήκες σκλαβιάς σε αρκετές χώρες. Η Υγεία, η Παιδεία και ο Πολιτισμός γίνονται εμπόρευμα... Το περιεχόμενο της Παιδείας είναι μακριά από την παροχή ολόπλευρης γνώσης και κριτικής σκέψης και καταλήγει να δένεται με τις ανάγκες της αγοράς και του κεφαλαίου. Το περιβάλλον θυσιάζεται για χάρη του κέρδους. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται, επιδιώκουν να τσακίσουν τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες και προωθούνται για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των λίγων και προνομιούχων καπιταλιστών».
Τέλος, η Τελική Διακήρυξη του 19ου ΠΦΝΦ απευθυνόμενη στους νέους και τις νέες του κόσμου, μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Νέοι και νέες,
Η ακλόνητη πίστη μας στο δίκαιο σκοπό της πάλης μας προέρχεται από την κατανόηση του ιμπεριαλισμού ως σύστημα βασισμένο στην εκμετάλλευση των λαών από τα ισχυρά συμφέροντα των μονοπωλίων, και την επιθετικότητά τους ενάντια στους λαούς. Ενώνουμε τις φωνές μας και δυναμώνουμε την κοινή μας πάλη για να ανατρέψουμε τον ιμπεριαλισμό. Στηρίζουμε το δημοκρατικό δικαίωμα των λαών να επιλέγουν το δικό τους δρόμο ανάπτυξης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις απειλές τους.
Η ευημερία και η ευτυχία μας δεν μπορούν να επιτευχθούν στο σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια, εκμετάλλευση, ανεργία, την καταστροφή του περιβάλλοντος, φυλετικές και κάθε είδους διακρίσεις.
Αυτοί οι αγώνες, βέβαια, δεν μπορούν απλά να κρίνουν, αλλά πρέπει να έχουν εποικοδομητικό χαρακτήρα. Πρέπει να είναι αγώνες που θα οικοδομήσουν μία νέα κατάσταση σε όλον τον πλανήτη. Μία κατάσταση που θα παρέχει τα απαραίτητα για την επιβίωση όλων των ανθρώπων πάνω στη γη μας∙ που θα βάλει τέλος στην εκμετάλλευση και την επιθετικότητα, στην καταστροφή της φύσης και της ανθρωπότητας∙ που θα αξιοποιήσει τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για το συμφέρον της ανθρωπότητας και όχι για τα συμφέροντα των λίγων προνομιούχων∙ που θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τον κόσμο της ειρήνης, ισότητας, αλληλεγγύης, φιλίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπου ο πλούτος που παράγεται από την εργασία των λαών θα αξιοποιείται από τους ίδιους για τις ανάγκες τους. 100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό παραμένει επίκαιρη και αναγκαία».
Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, κατά την επιστροφή της από το Σότσι και λίγες ώρες πριν πατήσει στην Αθήνα, ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της στο 19ο ΠΦΝΦ με τον καλύτερο τρόπο... Την Κυριακή 22 Οκτώβρη, λίγο πριν την αναχώρησή της από τη Ρωσία, επισκέφθηκε την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, από κοινού με στελέχη της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας από τη Βραζιλία και της Ομοσπονδίας Νέων Κομμουνιστών από το Μεξικό, αποτίοντας φόρο τιμής στο Μαυσωλείο του Λένιν.
Επίσης, περιηγήθηκε στους χώρους δίπλα από το Κρεμλίνο, δίπλα στους τάφους κομμουνιστών ηγετών όπως ο Ι.Β. Στάλιν και άλλων προσωπικοτήτων της Σοβιετικής Ένωσης και τους διεθνούς επαναστατικού κινήματος, όπως ο συγγραφέας Μ. Γκόρκι, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζ. Ριντ, και η Κλ. Τσέτκιν, αλλά και στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με τη φλόγα που δεν σβήνει και τις επιγραφές από τις μεγάλες μάχες του Κόκκινου Στρατού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπροστά στα αγάλματα του στρατάρχη της Νίκης Γκ. Ζούκοφ και στο άγαλμα του Κ. Μαρξ, με την επιγραφή «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».