Η ΚΝΕ απευθύνεται σε σένα:
Yπάρχουν οι προϋποθέσεις, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας, μια νέα κοπέλα να παίρνει όλα τα αναγκαία εφόδια για να μπορεί στην πορεία της ζωής της να στέκεται στα πόδια της, πραγματικά ισότιμη με τον άντρα, χειραφετημένη και ανεξάρτητη!
Εμπόδιο είναι η κοινωνία που ζούμε, που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι’ αυτό είναι βαθιά βίαιος, γεννά το έδαφος να διαμορφώνονται δράστες-τέρατα, ακόμα και βίαιων περιστατικών σε βάρος των γυναικών. Αυτός ο κόσμος πρέπει να αλλάξει!
Η ΚΝΕ σε καλεί να μετατρέψεις την αγανάκτηση και την οργή που νιώθεις σε δύναμη αγώνα και ανατροπής!
Ήξερες ότι...
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε το 1910 από τη Β’ Διεθνή Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστριών Γυναικών, μετά από πρόταση της Κλάρα Τσέτκιν. Σκοπός της καθιέρωσης ήταν να τιμήσει τους σκληρούς αγώνες των εργαζόμενων γυναικών σε όλο τον κόσμο για ίση αμοιβή με τους άντρες, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες.
μεγαλώνουμε με τον κανόνα “κοίτα τη δουλειά σου” και ας μην το βρούμε πιθανά πουθενά έτσι γραμμένο. Συχνά, στην πιεστική καθημερινότητα του σχολείου, δε μας δίνεται έναυσμα για ψάξιμο και ουσιαστική κατανόηση του κόσμου, της ανθρώπινης γνώσης και της κοινωνικής εξέλιξης, δε “γεμίζουμε” ως νέες προσωπικότητες.
μπροστά στα εμπόδια που συναντάμε στη ζωή μας “μαθαίνουμε” να βλέπουμε τον διπλανό μας ως εμπόδιο, ως ανταγωνιστή και όχι ως ισότιμο άνθρωπο που έχει τα ίδια όνειρα και ανησυχίες. Γεννιούνται έτσι οι προϋποθέσεις να υποτιμά κανείς τη φίλη ή το φίλο και όχι να σέβεται τη γνώμη, την προσωπικότητα και τις επιλογές του. Να αναπτύσσονται ακόμα και επιθετικές, εχθρικές συμπεριφορές μεταξύ νέων, που δεν τους χωρίζει τίποτα, αντίθετα τους ενώνουν τόσα πολλά.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν ανάγκη από ένα σχολείο που θα τους μορφώνει ολόπλευρα και ισότιμα, θα τους διαπαιδαγωγεί με τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης. με δικαίωμα όλων στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, για να ανοίγουν οι ορίζοντες της σκέψης, να αναπτύσσεται πολύπλευρα η προσωπικότητα. Θα διδάσκει την ανάπτυξη σχέσεων με κριτήριο το σεβασμό για το άλλο φύλο, συνολικά την ανθρώπινη ζωή. Δε θα “χωράνε” διαχωρισμοί λόγω φύλου, καταγωγής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού.
Αυτό το σχολείο δεν μπορεί να το προσφέρει στους μαθητές το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός! Στο δικό του DNA είναι η εκμετάλλευση, ο ανταγωνισμός, η αδικία.
Αυτό το σχολείο θα το χαρίσει στους μαθητές μόνο η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός! Εκεί όπου κουμάντο κάνει ο εργαζόμενος άνθρωπος, που ο πλούτος που παράγει του ανήκει. Σκοπός της είναι η κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών με την αξιοποίηση και την εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και των επιτευγμάτων τους. Γι’ αυτο και οι ικανότητες όλων, αγοριών και κοριτσιών, πρέπει να εξελίσσονται συνεχώς, όχι να μένουν ανεκπλήρωτες δυνατότητες, όπως συμβαίνει σήμερα. μόνο έτσι ανοίγει ο δρόμος για να μην επιδρούν στις επιλογές επαγγέλματος και στερεότυπα σε σχέση με το φύλο.
Η πρώτη γυναίκα ταξίδεψε στο διάστημα το 1963. Ζούσε στην ΕΣΣΔ, στο πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο. Ήταν μια εργάτρια υφαντουργίας, που είχε χόμπι να κάνει ρίψεις με αλεξίπτωτο και επιλέχθηκε, μετά από δική της αίτηση, να συμμετέχει σε αποστολή στο διάστημα. Έναν αιώνα πριν, σε συνθήκες σοσιαλιστικής οικοδόμησης, χιλιάδες γυναίκες ασκούσαν επαγγέλματα, που ακόμα και σήμερα θεωρούνται “αντρικά”.
Πόσες κοπέλες έχουν το 2022 τον ελεύθερο χρόνο και την οικονομική δυνατότητα, όχι να πάνε στο διάστημα, αλλά να έχουν για χόμπι τις... ρίψεις με αλεξίπτωτο;
«Παλεύουμε για να καταργηθεί μια για πάντα η καταραμένη φόρμουλα “ο καθένας για τον εαυτό του και ο θεός για όλους”. Παλεύουμε για να γίνει έθιμο ο κανόνας “όλοι για τον έναν και ο ένας για όλους”»
Β. Ι. Λένιν, ηγέτης της σοσιαλιστικής επανάστασης
Προβληματίσου! Γιατί ακούς όλο και πιο συχνά πως για τις διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες “φταίνε οι αντιλήψεις των αντρών που έχουν την εξουσία”;
Θέλουν να πείσουν τις κοπέλες ότι εχθρός τους είναι ο πατέρας, ο αδελφός, ο συμμαθητής και όχι ο πραγματικός αντίπαλος και των δύο φύλων: το σάπιο σύστημα που μας καταπιέζει. Οι εκμεταλλευτές μας έχουν συμφέρον να είμαστε απομονωμένοι, να έχουμε ανταγωνισμό μεταξύ μας. μας φοβούνται γιατί όταν εμείς, που έχουμε τα ίδια προβλήματα, όνειρα και συμφέροντα, ενωνόμαστε σαν μια γροθιά, έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε την επίθεση στη ζωή και το μέλλον μας, να κατακτήσουμε τα δικαίωματά μας.
Έχεις πείρα! Όσες γυναίκες κι αν στελεχώνουν το κράτος και τα επιτελεία του, το κριτήριο για τη στάση και την πολιτική που εφαρμόζουν δεν είναι το φύλο τους. Γυναίκες βουλευτές και Υπουργοί έχουν ψηφίσει χωρίς καμία ευαισθήσια νόμους ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών...
Οι αντιδραστικές απόψεις και αντιλήψεις για τη γυναίκα δε γεννιούνται στο “κενό”, δεν εκφράζουν απλώς νοοτροπία, αλλά κάτι βαθύτερο. Η ανισοτιμία της γυναίκας έχει την αιτία της στη μεγαλύτερη αδικία που υπάρχει και στη σημερινή κοινωνία, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι ανισότιμες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων οφείλονται στην οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με μοναδικό κίνητρο το κέρδος των λίγων. Και αυτό το υπερασπίζονται όλες οι κυβερνήσεις, παλιές και νέες, όσα μεγάλα λόγια και να λένε για τη γυναίκα.
Οι κοινωνικές διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες στην εργασία, στη μόρφωση, στην οικογένεια, στην καθημερινότητά τους δεν έχουν καταργηθεί, παίρνουν και νέες μορφές. “Νέα” αντιδραστικά στερεότυπα, πλασσάρονται νέα “καλούπια” για τη γυναίκα και τον ανδρά, τις διαπροσωπικές σχέσεις, μαζί με τις σκοταδιστικές απόψεις.
Σκέψου στίχους και βιντεοκλίπ της τραπ μουσικής, απαράδεκτα τηλεοπτικά προγράμματα και ριάλιτι, τα “διδάγματα” του στρατού, το “η δε γυνή να φοβήται τον άντρα” στον θρησκευτικό γάμο... αλλά και τα social media, διάφορους/ες influencers που η ευαισθήσια τους φτάνει μέχρι εκεί που τους επιτρέπει ο χορηγός τους.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δε συμβιβαζόμαστε με τα σάπια πρότυπα που γεννιούνται στην “αρένα” τη σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Σταθερά καταδικάζουμε και αντιπαλεύουμε στην πράξη απόψεις που δυσκολεύουν τη συμμετοχή μιας κοπέλας στην κοινωνική ζωή, στον αγώνα.
Ήξερες ότι...
Σε αυτόν τον αγώνα μπορεί να χτιστεί το θάρρος, η αντοχή, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα. Εκεί χτίζεται η πραγματική ασπίδα προστασίας για κάθε νέα και νέο που βιώνει διακρίσεις, πολύμορφη βία. Κανείς και καμία να μην είναι ούτε να νιώθει μόνος απέναντι στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Αυτός ο κοινός αγώνας μας είναι ο “κυματοθραύστης” κάθε ρατσιστικής, ομοφοβικής, απαράδεκτης συμπεριφοράς και διάκρισης. Δίνει τη δύναμη σε κάθε γυναίκα να παλέψει μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της.
Στην ΚΝΕ δε σηκώνουμε το άδικο, γινόμαστε τολμηροί και ανυπότακτοι όταν πρόκειται να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, του διπλανού, της διπλανής μας.
Είναι στο χέρι σου! με τη δική σου αποφασιστική θέληση, στάση και δράση ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, κάθε μορφής διακρίσεων και βίας σε βάρος των γυναικών!
Έλα μαζί μας στον αγώνα για την κοινωνία της ισοτιμίας, που χωρά τα όνειρα και τις ανάγκες όλων μας, τον σοσιαλισμό- κομμουνισμό!