28η Οκτωβρίου 1940-2024:Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά: Με τους λαούς ενάντια στο σύστημα των πολέμων!

Οκτ 18, 2024
Ανακοινώσεις Ιστορία

Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι η μέρα που η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στην Ελλάδα, ενώ ήταν σε εξέλιξη ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το “ΟΧΙ” του λαού εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή και συνεχίστηκε και μετά την εισβολή και φασιστική κατοχή, μέσα από τις αντιστασιακές οργανώσεις των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ. Εμπνεόμαστε από τους ηρωικούς αγώνες του λαού μας για λευτεριά και μια καλύτερη ζωή!

Συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που αιματοκυλούν τους λαούς!

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 56 ενεργές εστίες πολέμου, οι περισσότερες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τα κέρδη των καπιταλιστών, τη μοιρασιά και τη λεία των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των σφαιρών επιρροής, των αγορών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας δε διστάζουν μπροστά σε κανένα έγκλημα! Έτσι, σήμερα, παρακολουθούμε να κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο ιμπεριαλιστικά μπλοκ: Των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μία και της Κίνας-Ρωσίας και των αντίστοιχων συμμάχων τους από την άλλη. Παρακολουθούμε τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, που παλεύει για να έχει τη δική του ελεύθερη πατρίδα.

Έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!

Η χώρα μας μπλέκεται σε 2 πολέμους, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή:

  • Με στρατιωτικές βάσεις και υποδομές, που αξιοποιούνται για τις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, μετατρέποντας την Ελλάδα σε πολεμικό ορμητήριο και στόχο αντιποίνων.
  • Με αποστολή όπλων, φρεγατών, προσωπικού, έξω από τα σύνορα της χώρας, στο «στόμα του λύκου».
  • Με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.
  • Με 7 δισ. ευρώ  κάθε χρόνο για τους πολεμικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ.
  • Με μισό εκατομμύριο τη μέρα για τη φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα που προστατεύει τα κέρδη των εφοπλιστών, την ίδια στιγμή που μας κοροϊδεύουν πως για μισθούς, παιδεία και υγεία δεν υπάρχουν λεφτά!

Ο ελληνικός λαός και η νεολαία είμαστε ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο! Παίρνουμε δύναμη από το παράδειγμα των φαντάρων που, με το κεφάλι ψηλά, βγαίνουν ανοιχτά και εκφράζουν το γνήσιο λαϊκό αίσθημα καταδίκης της εμπλοκής στο ιμπεριαλιστικό μακελειό, αναδεικνύοντας τη μεγάλη αλήθεια: Ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση να σέρνει τη χώρα στους βρώμικους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στη στήριξη της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού από το κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ.

Γιατί γιορτάζουμε την έναρξη και όχι τη λήξη του πολέμου;

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που δε γιορτάζει την απελευθέρωση από τη ναζιστική κατοχή, αλλά την έναρξη του πολέμου, μόνο και μόνο γιατί τη χώρα απελευθέρωσε το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ, δημιουργήματα του ΚΚΕ.

Η ιστορία διδάσκει ότι ούτε το 1940 ούτε τα κατοπινά χρόνια ήμασταν “όλοι μαζί”. Η απελευθέρωση ήταν έργο του ίδιου του λαού, της ηρωικής δράσης του. Από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ, υπήρχε το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης, έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του. Από την άλλη υπήρχε η αστική τάξη, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι πολιτικές τους δυνάμεις, οι οποίες άλλες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τις δυνάμεις κατοχής, άλλες εγκατέλειψαν τη χώρα αρπάζοντας τα κρατικά αποθέματα σε χρυσό και εγκαταστάθηκαν μαζί με τον βασιλιά στη Μ. Ανατολή κι άλλες, λιγοστές, οργάνωσαν αντιστασιακές ομάδες, με την καθοδήγηση των Βρετανών, έχοντας τα μάτια τους στραμμένα στην «επόμενη μέρα», πώς θα διατηρήσουν την εξουσία τους και θα υπομονεύσουν τον δίκαιο αγώνα του λαού.

Μετά την αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού και τη συνθηκολόγηση της φασιστικής Ιταλίας, σε συνθήκες ορμητικής ανόδου της απήχησης του ΚΚΕ και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, τα διαφορετικά τμήματα των Ελλήνων καπιταλιστών ξεπέρασαν τις προηγούμενες διαφωνίες τους και επιδόθηκαν, πριν ακόμα αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής, σε έναν κοινό αγώνα για τη διάσωση της καπιταλιστικής εξουσίας.

Επιβεβαιώνεται ότι “εθνική ενότητα” δεν μπορεί να υπάρξει σε μια ταξική, άδικη κοινωνία, σε μια κοινωνία που υπάρχουν καταπιεστές και καταπιεζόμενοι, ούτε σε καιρό ειρήνης ούτε σε καιρό πολέμου.

Κράτησέ το…

Ο Κόκκινος Στρατός της Σοβιετικής Ένωσης ήταν αυτός που κάρφωσε το ναζιστικό κτήνος. Η 9η Μαΐου 1945 καταγράφεται στην ιστορία ως η μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, παρά την πολύμορφη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει ως επίσημη ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό, να το αποκρύψει, την ίδια ώρα που υμνεί συνεργάτες των ναζί, παρουσιάζοντάς τους ως εθνικούς ήρωες.

Τότε και τώρα μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με το ΚΚΕ στον δρόμο της ανατροπής!

Οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο λαός μόνο μπορεί να σώσει τον λαό, όταν βαδίσει αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής, για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του την εξουσία!

Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από τον ηρωικό αγώνα του λαού μας για τη λευτεριά και μια καλύτερη ζωή. Μαθαίνουμε την αλήθεια και πρωτοστατούμε στη διάδοσή της, κόντρα στα ψέματα, τη διαστρέβλωση και τον αντικομμουνισμό. Παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που γεννά πολέμους, προσφυγιά, φασισμό.

Η ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποδεικνύει πως όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του, τότε μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό, μπορεί να νικήσει αυτόν που στα μάτια του φαίνεται ανίκητος.

Οργανώσου στην ΚΝΕ! Γίνε κι εσύ κομμάτι του κόκκινου νήματος που συνδέει τους επαναστάτες του σήμερα με τους επαναστάτες του χτες. Γίνε κι εσύ μέρος της ιστορίας… Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, τον σοσιαλισμό!